Wijnhuis
item3b1item4b2item4b1item4a1
item3a
menu2

FRANKRIJK

Champagne

Alsace

Bordeaux

Bourgogne

Côtes du Rhône

Beaujolais

Loire

Sud-Ouest

Languedoc

LUXEMBURG

Moselle

ITALIE

Abruzzo - Pavia

Puglia - Sicilia

Toscana

Piemonte

SPANJE

Tierra Castilla

Rueda - Rioja

Toro

Catalunya - Utiel-Requena

Ribera del Duero

Castilla y Leon

OOSTENRIJK

Andau

HONGARIJE

Tokaj - Szekszard

ZUID-AFRIKA

Western Cape

Robertson Valley

Stellenbosch

ARGENTINIE

Mendoza

CHILI

Luis Felipe Edwards

Montes Premium Wines

CALIFORNIE

Livermore Valley

PORTUGAL

Porto

iconebourgogne

Bourgogne

Het wijngebied Bourgogne strekt zich in zuidelijke richting uit van Dijon tot even ten noorden van Lyon. De afstand tussen deze beide steden is ongeveer 160 kilometer, maar het gebied is wel bijzonder smal. Daardoor beslaat de wijngaardoppervlakte slechts ongeveer 30.000 ha. Tot Bourgogne behoort ook Chablis, een wijndistrictje dat hemelsbreed ongeveer 100 kilometer ten noordwesten van Dijon ligt.

Het aantal druivenrassen in de Bourgogne is beperkt. Er zijn slechts vijf hoofdrassen: de blauwe pinot noir en gamay-noir-à-jus-blanc en de witte chardonnay, aligoté en pinot blanc. De pinot noir wordt gebruikt voor alle grote rode wijnen. De gamay noir-à-jus-blanc wordt voornamelijk verbouwd in het district Beaujolais. De chardonnay is de belangrijkste (kwalitatief) witte druif, die de hellingen van de Bourgogne stoffeert. Alle witte wijnen van grote kwaliteit worden ervan gemaakt. Het tweede witte druivenras van belang is de aligoté. De pinot blanc wordt alleen verbouwd in het district Mâconnais.

De Bourgogne kent zo'n 120 verschillende appellations, verdeeld over zes districten. Dat maakt 't er allemaal niet veel inzichtelijker op. De indeling van de appellations in de Bourgogne ziet er in grote trekken zo uit: algemene appellations, geldend voor de hele streek (bijvoorbeeld Bourgogne), appellations naar district (bijvoorbeeld Beaujolais), appellations naar gemeente (bijvoorbeeld Fleurie).

Tot zover is het nog redelijk te overzien, maar daarnaast zijn er nog appellations van gemeentenamen waaraan de naam van de wijngaard wordt gekoppeld. Dit zijn de 'premier crus', meer dan 1000 (!) in getal. En of dat nog niet genoeg is zijn er nog de topwijnen, die waarvan de naam van de wijngaard op zich appellations zijn. Dit zijn de 'grands crus'. Beroemde voorbeelden hiervan zijn Chambertin, Clos de Vougeot, enzovoort.

De rode wijnen zijn plezierig, soepel en van redelijk hoog tot zeer hoog niveau. De witte wijnen van de chardonnay druif (een aantal ervan behoort tot de absolute wereldtop) munten uit door rijkdom aan aroma's, terwijl de witte wijnen van de aligoté strak droog zijn.

Witte Bourgogne

Bruno Colin - Côte de Beaune

Chassagnemontrachetchassagnemontrachetpremiercru
Saintaubinpremiercrupulignymontrachetpremiercru

Daniel Pollier - Mâconnais

saintveranpouillyfuisse

Klik voor Chablis

2007 (c) Copyright Webmaster Ago.
item3b1item4b2item4b1item4a1item3a