Wijnhuis
item3b1item4b2item4b1item4a1
item3a
menu2

FRANKRIJK

Champagne

Alsace

Bordeaux

Bourgogne

Côtes du Rhône

Beaujolais

Loire

Sud-Ouest

Languedoc

LUXEMBURG

Moselle

ITALIE

Abruzzo - Pavia

Puglia - Sicilia

Toscana

Piemonte

SPANJE

Tierra Castilla

Rueda - Rioja

Toro

Catalunya - Utiel-Requena

Ribera del Duero

Castilla y Leon

OOSTENRIJK

Andau

HONGARIJE

Tokaj - Szekszard

ZUID-AFRIKA

Western Cape

Robertson Valley

Stellenbosch

ARGENTINIE

Mendoza

CHILI

Luis Felipe Edwards

Montes Premium Wines

CALIFORNIE

Livermore Valley

PORTUGAL

Porto

iconechampagne

Champagne is de feestelijke wijn bij uitstek. Hij wordt vooral geschonken als er iets te vieren valt. Maar het is ook een probaat middel om een sombere dag mee op te vrolijken. De naam Champagne wordt nogal eens 'misbruikt', omdat veel mensen alle mousserende wijnen zo noemen. Champagne kan echter uitsluitend afkomstig zijn uit het gelijknamige wijngebied in noordelijk Frankrijk, nabij Reims. Champagne wordt, hoe wit de wijn meestal ook is, doorgaans samengesteld uit een mengsel van witte wijn verkregen uit blauwe druiven (de most van blauwe druiven is wit) en witte wijn van witte druiven. Om te voorkomen dat de rode kleurstof van de schillen door de most wordt opgenomen, gebruikt men wijde, zeer ondiepe persen. Het hele wijngebied Champagne kent maar één appellation voor zijn mousserende wijnen en dat is... Champagne. De wijngemeenten zijn verdeeld in de klassen: Grands Crus, Premiers Crus en 'overige'. Buiten de 'gewone' champagnes onderscheidt men nog enige andere types. De meest voorkomende zijn: Millésimé of Vintage: Deze heeft een jaartal. Hij wordt gemaakt van wijn van één uitzonderlijk goed oogstjaar. Champagne rosé: een vrij kostbare wijn, die wordt gemaakt door vermenging van rode wijn uit de streek met witte, waarna net als bij andere champagnes de tweede gisting op fles volgt.

Champagnes zijn er in verschillende smaken. De belangrijkste zijn: brut (droog), extra dry (tamelijk droog), sec (half zoet) en demi-sec (zoet)

dm4

Champagne Doyard-Mahé - Blanc de Blancs - Premier Cru

DMempreintefles

 

 

Doyard-Mahé "Empreinte" Brut:

Druivensoort: 100% Chardonnay

Uitzicht: helder goud met een groene schijn

Neus gedomineerd door tonen van peer, citroen, linde, verse amandelen en varens.

In de mond smaakt deze champagne aangenaam, met een mooie levendige finale afdronk, licht mineraal en met tonen van citrusfruit.

Te degusteren als aperitief, met gegrilde vis of met sushi.

Serveren vanaf nu, maar kan 2 tot 4 jaar bewaard worden.

 

 

 

Doyard-Mahé Rosé Brut:

Druivensoorten: 88% Chardonnay en 12% Pinot Noir

Uitzicht: dieprose.

Neus: rood klein fruit en krieken.

In de mond smaakt deze champagne fris en vlezig.

Te degusteren als aperitief op het terras; past ook uitstekend bij een verrine op basis van garnalen. Deze Champagne Rosé Brut kan ook een dessert op basis van rood fruit vergezellen.

Serveren vanaf nu om zijn kleur en fruitsmaak te bewaren.

 

 

 

 

 

Doyard-Mahé Millésime 2006:

Druivensoort:

100% Chardonnay.

Uitzicht: strogeel goud met zeer fijne pareltjes.

Neus: mineraal en fruitig, met tonen van witte bloemen en gekonfijte citrusvruchten, zeer elegant.

In de mond heeft deze champagne een rijkelijke smaak, evenwichtig met lange afdronk. Deze millésime biedt alles wat men van een Blanc de Blancs kan verwachten.

Serveren vanaf nu, bij het aperitief, met blinis van ganzenlever, een carpaccio van zalm of met Sint-Jacobsnootjes.

DMrosefles
DMRose
millesime20062
item3b1item4b2item4b1item4a1item3a